Hogyan betegít szokásos étrendünk? Miféle étrendi változtatásokkal segíthetjük krónikus (azaz orvosilag gyógyíthatatlan) civilizációs betegségeink javulását?
A fogyasztói társadalmat mérgező kemikália- és hulladék- tenger sajnos megköveteli, hogy étrendünket illetően is tájékozódjunk, és tudatosan válasszunk. Az ipari mezőgazdaság, és élelmiszeripar trendjeit meghatározza néhány gigavállalat és a politika összefonódása. A profit-orientált termelés következtében élelmiszereinket tucatnyi adalék, és vegyszer szennyezi. A piacot meghatározó óriások döbbenetes pénzösszegekkel, manipulatív reklámokkal, és ízlelésünket megtévesztő dizájnnal irányítják étel-választásainkat. Meghatározzák a kutatás fősodorát, a tudományos publikálás feltételeit, és a prominens szakmai testületek ajánlásait. Kénytelenek vagyunk szigorú górcső alá venni mindent, amit a szájunkba veszünk.
A mai orvosképzés (szégyenletes módon) alig kínál táplálkozás-tudományi oktatást. Én sem vagyok táplálkozási szakember. (Ennek előnye is van, mert nem torzítja véleményemet a durván egyoldalú, és torzított álláspontot képviselő dietetikus szakképzés.) Amit alább kifejtek, az önképzésből, személyes tapasztalásból származó, kutatási adatokkal alátámasztható evidencia arról, hogy mitől betegszünk, és mit tehetünk ennek elkerülésére. Az étrendi tanácsok rengetegéből pusztán azt emelem ki, ami orvosi tudással támogatható, és élettanunkra épül.